Soms is het fijn dat u niets meer hoeft te doen in uw tuin dan genieten, niet waar? Daarom doet de Heemsteedse hovenier ook tuinonderhoudswerkzaamheden. De tuinonderhoudswerkzaamheden zijn:
Uw gazon heeft soms wat extra aandacht nodig! Vaak denken mensen dat het maaien van het gras het enige is wat hieraan gebeuren moet. Maar als u goed naar uw gras kijkt is de kans groot dat er mos tussen uw gazon is gekomen. Dit zorgt ervoor dat het gras niet meer de ruimte krijgt om te groeien en wees eerlijk mossen tussen uw gras is ook niet echt mooi om te zien! Om dit te verwijderen dient u het gazon te verticuteren. Dit zorgt ervoor dat de mossen losgehaald worden en u daarna het gras echt de mogelijkheid weer geeft om te groeien! Het gazon heeft ook bemesting nodig en zeker na het verticuteren.
Bomen, struiken en planten worden soms te groot. De reden hiervoor is dat elke boom, struik of plant groeit en als u deze niet vaak genoeg snoeit zullen ze steeds groter en groter worden. Om de bomen, struiken en planten de juiste maat te laten behouden is het dus noodzaak genoeg te snoeien. Echter heeft elke boom, struik of plant wel zijn eigen voorkeur in welke maanden dit gedaan moet worden. Als dit buiten hun seizoen is en u snoeit ze toch, kunnen er ziektes of zelfs gedeeltelijke of volledige afsterving plaats vinden.
Maar naast de maanden wanneer u een boom, struik of plant mag snoeien is het ook belangrijk te weten hoe u ze snoeit. Sommige hebben meer lucht nodig of juist de dichtheid nodig. Maar belangrijker nog, vaak wilt u niet dat de takken kruisend door elkaar gaan groeien. Indien de snoeirichting verkeerd is kan dit dus juist wel voorkomen en kunnen takken na loop der tijd door groei elkaar in de weg gaan zitten.
Soms vind u de boom, struik of plant niet mooi meer of zijn er toch ziektes ontstaan die niet te verhelpen zijn of zijn ze te ver afgestorven. Dan is het noodzaak de boom, struik of plant te verwijderen. Bij een plant kan het even door scheppen zijn maar bij een boom is het vaak net even wat meer werk. In sommige gevallen waar dit kan, zal er dan gekozen worden voor graafmachine en of een hijskraan. Houdt u er wel rekening mee dat na het verwijderen van de boom, struik of plant u een gat heeft wat op gevuld moet worden anders krijgt u misschien ongewenst een tijdelijke vijver en kan het even duren voor de tuin het gat zelf heeft recht getrokken maar dit kan wel verzakking als gevolg hebben!
Na een fikse regenbui lijken de tegels altijd net wat mooier, je ziet namelijk het vuil niet meer op de bestrating. Een goede schoonmaakbeurt voor de bestrating zorgt er vaak voor dat u bestrating net even een extra opknap beurtje heeft gehad.
Maar onder tuin schoonmaken valt natuurlijk meer dan het schoonspuiten van de bestrating. Zo worden alle bladeren uit uw tuin verwijdert en aangeveegd.
Bij het schoonmaken van u tuin adviseren wij ook altijd het onkruid te wieden. Met als reden dat de tuinen toch op zijn best zijn als het onkruid vrij is. Daarnaast moet er na het onkruid wieden toch altijd weer schoongemaakt worden.
Een ongezonde plant is een plant die last heeft van ziektes, ….. of overlast van insecten. Een goed voorbeeld voor een ongezonde plant die overlast heeft van insecten is bijvoorbeeld de buxus. Afgelopen jaren is de buxusmot namelijk in grote opkomst geweest. Deze buxusmot eet uw buxus helemaal kaal. Indien u de buxusmot niet tijdig bestrijd met de juiste middelen en dit bij houd zal uw buxus het niet overleven. Houd u bij het bestrijden wel rekening dat de buxusmot opgegeten wordt door vogels? Vele middelen die er te koop zijn zullen helaas schadelijk zijn voor de vogels die de buxusmot (rupsen) op eten. Helaas is het bij velen al te laat en zijn de buxussen overleden.
Dit is dus één van de redenen waarom er regelmatig gekeken moet worden of de bomen, struiken en planten nog gezond zijn. Bij tijdige herkenning is uw boom, struik of plant vaak nog te herstellen en te redden.
De ergernis van elke tuin liefhebber is het onkruid! Als het onkruid verwijdert wordt op een vroeg stadium dan zijn de wortels van dit onkruid nog niet diep geworteld. Het advies is dan ook dit goed bij te houden. Als het onkruid diep geworteld is zaait dit zichzelf ook ondergronds uit en voor u het weet komt overal dat ene onkruidplantje overal naar boven. Het is daarom belangrijk het onkruid met wortel en al uit de grond te halen. Om zo verdere verspreiding van het onkruid te voorkomen.
Indien de wortels van het onkruid te diep zitten zijn er natuurlijk ook bestrijdingsmiddelen die toe gepast kunnen worden. Let hierop wel op welke bestrijdingsmiddelen er voor u nodig zijn en welke er eventueel schade aan kunnen richten op uw andere beplanting, insecten en dieren die in uw tuin komen.
Soms is het leuk om planten zelf te zaaien. De bloemen en planten van een zaadje te zien groeien. Of een nieuwe planten in uw tuin te planten.
Volgens het bekende kinderliedje heeft een plant zon en regen nodig om te groeien. Maar er is natuurlijk wel meer nodig dan alleen zon en regen. Bomen, struiken, planten en gras hebben extra voedingstoffen nodig. Het is daarom zaak om goed te letten op de bemesting van uw tuin.
Voor sommige bomen, struiken en planten is het vaak nodig om insecten te verjagen uit uw beplanting. Hiervoor zijn verschillende opties mogelijk. De Heemsteedse Hovenier kijkt altijd naar de juiste manier om te bestrijden ten opzichte van uw beplanting, milieu en dieren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat het juiste effect behaald wordt zonder dat er andere overlast of ongewenste situaties ontstaan.
Naast de beplanting die niet alle insecten kunnen of willen hebben wij ook weleens last van insecten op plekken waar wij net onze loungeset hebben staan ook hiervoor zijn bestrijdingsmiddelen.
Voor het milieu worden er steeds meer initiatieven om insecten juist aan te trekken omdat deze toch nodig zijn. Zo worden er insectenhotels gemaakt om de insecten hun plek in de tuin te geven waar u ze kunt of wilt plaatsen in plaats van dat de insecten zelf hun plek gaan zoeken waar u ze niet wilt.
Uw tuin heeft nieuwe bestrating nodig? Dan bent u bij de Heemsteedse Hovenier op het juiste adres. Of u nou strak, modern, ouderwets of iets bijzonders wil, de Heemsteedse Hovenier zal u begeleiden en adviseren met de vele mogelijkheden in keuzes en natuurlijk een mooi eindresultaat aan u presenteren.
Heeft u geen nieuwe bestrating nodig maar is uw tuin verzakt, dan zal uw huidige bestrating opgehoogd kunnen worden. Dit kan in het geval van kuilen of hobbels per stukje kunnen maar is uw hele tuin verzakt dan kan de Heemsteedse Hovenier u helpen met het verhogen van uw bestrating. Ook zal de Heemsteedse Hovenier kijken en adviseren welke opties er zijn om dit minder vaak voor te laten komen.
Het winter klaarmaken is altijd een dingetje, wat doe je nou precies. Mensen vinden het opruimen van de tuinmeubelen of het afdekken ervan behoren tot het winter klaarmaken. Maar moet je nou nog meer doen? Jazeker, er zijn een aantal handelingen die echt belangrijk zijn voor het winter klaarmaken.
Het verwijderen van het onkruid is belangrijk. U zorgt ervoor dat het onkruid niet verder kan nestelen. Nu dat u hiermee bezig bent kunt u direct uw grond omspitten tot woelbare aarde. Dit is goed voor de ontwikkeling, wortelgroei, ontluchting en doorwatering. Vergeet dan niet de aarde te bemesten en plaats indien nodig nieuwe plantjes. Verwijder het afval of gemorste aarde. Het reinigen van het terras kunt u beter bij het zomer klaarmaken doen.
Belangrijk is dat u de voorjaars- en zomerbloeiers snoeit. Niet elke plant snoeit u namelijk aan het einde van de zomer maar sommige snoeit u juist aan het begin van de zomer. Bomen snoeit of kort u in bij het winter klaarmaken. Hagen kunt u naar de laatste vormgeving snoeien. Houd u wel rekening met de snoei richting?
Het winter klaarmaken is ideaal voor het verplaatsen van planten. De aarde is nog warm genoeg waardoor de wortels beter en sneller kunnen aarden. Daarnaast is de omgevingstemperatuur zodanig dat u niet constant hoeft te bewateren. Dit is daarom de beste tijd om de planten te laten vernieuwen, verjongen of te verdelen.
Beschermen van gevoelige planten is belangrijkwant niet elke plant is vorstbestendig. Er zijn verschillende methodes om dit te doen maar dit is afhankelijk van het soort plant. U kunt voor potplanten ervoor kiezen deze op te bergen in een verwarmde schuur of binnen in uw huis. Palmen staan bijvoorbeeld in de grond en zijn dus niet binnen te zetten. Deze dient u bijvoorbeeld met speciale plantenhoezen. En soms is het zelfs nodig om de kluit goed af te dekken met Humus aarde.
Iedereen weet wel wat zomer klaarmaken inhoud, toch? Als je deze vraag stelt aan de gemiddelde tuineigenaar krijg je de antwoorden: Onkruid verwijderen, bladeren verwijderen en tegels reinigen. Maar er komt natuurlijk veel meer bij kijken!
Na het verwijderen van het onkruid kunt u direct uw grond omspitten tot woelbare aarde. Dit is goed voor de ontwikkeling, wortelgroei, ontluchting en doorwatering. Vergeet dan niet de aarde te bemesten en plaats indien nodig nieuwe plantjes. Verwijder het afval of gemorste aarde en ga daarna pas uw terras te reinigen. Dit doet u in principe pas op het laatste moment, na alle andere klussen die u bij de zomer klaarmaken doet!
Belangrijk is dat u de laatst bloeiende
winter/herfst planten snoeit. Niet elke plant snoeit u namelijk aan het einde van de zomer maar sommige snoeit u juist aan het begin van de zomer. Denk bijvoorbeeld ook aan uw hagen, deze brengt u terug naar de gewenste vorm en grote maar houd wel rekening met de snoeirichting. Dit stimuleert welke kant de haag weer uit zal lopen.
Daarnaast is het belangrijk de gesnoeide planten in de winterklaar maken na te kijken op winterschade. Dit kan altijd ontstaan door !!!!!!!!!!!. Sommige dient u dan te snoeien of te behandelen.
Uw gazon heeft na de winter extra aandacht nodig! Naast het maaien van het gras. In de winter is de kans groot dat er mos tussen uw gazon is gekomen. Dit zorgt ervoor dat het gras niet meer de ruimte krijgt om te groeien en wees eerlijk mossen tussen uw gras is ook niet echt mooi om te zien! Om dit te verwijderen dient u het gazon te verticuteren. Dit zorgt ervoor dat de mossen losgehaald worden en u daarna het gras echt de mogelijkheid weer geeft om te groeien! Het gazon heeft ook bemesting nodig en zeker na het verticuteren.
Een aantal van de mensen hebben een vijver. Houdt er rekening mee dat ook deze een goede onderhoudsbeurt nodig hebben. Maak de pompen schoon, zorg dat er geen vuil meer zit op of rond de werkzame delen en denk ook aan de filters! Controleer of de bedrading van de elektra etc. heel is en of dit alles nog werkt. Verwijder het vuil uit de vijvers en vergeet niet uw vijverplanten ook mee te nemen in de snoei beurt!
Steeds meer mensen hebben een beregeningssysteem. Houdt er rekening mee dat ook deze een goede onderhoudsbeurt nodig hebben. Maak de pompen schoon, zorg dat er geen vuil meer zit op of rond de werkzame delen. Controleer of de bedrading van de elektra etc. heel is en of dit alles nog werkt.